Zwemmen in het natuurlijk zwembad van een zwemvijver 4 Temps min de lireLuxevastgoed

Je neemt er een verfrissende duik op warme dagen, je werkt er aan je conditie, en de kinderen kunnen er naar hartenlust spelen. Een zwembad in de tuin biedt veel voordelen en oogt chique, maar het nieuwe zwembad is een heuse zwemvijver.

De aanleg van een zwemvijver


Het aanleggen van een zwemvijver gebeurt in stappen. Er wordt gestart met de graafwerken en stabilisatiewerken, daarna volgt het aanbrengen van een beschermvlies en EPDM rubberfolies om de zwemvijver waterdicht te maken, het installeren van een filtersysteem, om te eindigen met de afboording.


Een zwemvijver is een totaal concept dat past in uw tuin en bij uw huis. Het ontwerp wordt uitgebreid naar de omliggende paadjes, naar het terras, het pool house, en het sauna house. De zwemvijver wordt vorm gegeven met een passende materiaal- en plantenkeuze. Met de aanleg van beplanting in en rond de zwemvijver, vormt die een mooi geheel met de tuin. Er is wel een minimale grootte van 25 m2 nodig om te zorgen voor een biologisch evenwicht.


Een zwemvijver is eenvoudig in onderhoud


Zwemvijvers dienen glashelder zuiver water te hebben. De stenen en planten in het water zorgen voor een natuurlijk zuiveringssysteem. Zo zijn er geen chemische en ontsmettende producten nodig, en is er dus ook geen risico op prikkende ogen of een geïrriteerde huid. Een zwemvijver wordt ook wel een ecologisch zwembad genoemd.


Om te zorgen voor een natuurlijk zuiveringssysteem zijn ook goede bacteriën aanwezig in het water. Het kan goed zijn om nu en dan de zuurtegraad en de hardheid van het water te meten. De zuurtegraad wordt uitgedrukt in pH, en staat mee in voor het behoud van leven in de vijver. Een juiste zuurtegraad bevindt zich tussen pH 7,3 en 8,3. De hardheid van het water wordt bepaald door de aanwezigheid van calcium (Ca) en magnesium (Mg) in het water. Deze zorgen voor gezonde planten met een mooie kleur. Bij een zwemvijver is de aanlevering van zuurstof, en een goede dosering van filtersubstraat belangrijk. In een gezonde vijver zijn ook algen aanwezig.


De voordelen van een zwemvijver


Een zwemvijver is minder duur dan een zwembad, zowel in aanleg als in onderhoud. Door het natuurlijk filtersysteem is er weinig onderhoud nodig aan een zwemvijver. De zuivering gebeurt volledig door de natuur aan de hand van een moeraszone met planten.


Een zwemvijver is ideaal voor wie de voordelen van een frisse duik in een zwembad wil combineren met het mooie groen van de tuin. Het gevoel van zwemmen in natuurlijk water wordt mogelijk door het creëren van een nagebootst meer. De vrijheid van zwemmen in een natuurlijke omgeving wordt behouden.


Bij een zwemvijver wordt de harmonie met de omgeving behouden. Het is best te vergelijken met een klein meer in de tuin. Hij blijft er het hele jaar door mooi bij liggen, en is dus mooi om naar te kijken. Daarnaast zijn alle vormen en formaten mogelijk, en kunnen ze volledig afgestemd worden op uw tuin.


Met een zwemvijver kan zelfs een bedrijf zich onderscheiden en zijn uitstraling extra cachet geven. Soms is een blusvijver noodzakelijk waar de brandweer bluswater kan putten indien nodig. Met enkele eenvoudige ingrepen wordt die blusvijver een prachtige zwemvijver.


De zwemvijver hoeft niet te worden afgedekt, waardoor hij zelfs in de winter zorgt voor een mooi schouwspel.


En wie extra wil besparen op energie, kan er voor kiezen zijn zwembad te verwarmen met zonne-energie of met een warmtepomp.


Weetjes over de zwemvijver


Het water van een zwemvijver kan ook perfect verwarmd worden, in tegenstelling tot wat soms gedacht wordt. Met een aangesloten verwarmingssysteem kan zelfs verwarmd worden tot een maximum van 26 graden.


Bij een zwemvijver bestaat de kans op het bezoek van amfibieën. Maar dat wijst enkel op de gezondheid van het water. Je kan ook kiezen voor vissen in de zwemvijver, zolang het er niet te veel worden. De meest geschikte soorten zijn goudwind of zilverwind omdat zij onder andere leven van de larven van muggen.


Je kan er verschillende plantensoorten in laten groeien, waaronder waterlelies die prachtig ogen in een hoekje van de zwemvijver. De wanden en bodem van de zwemvijver kunnen glad worden. Dat gladde beschermende laagje kan je wel nu en dan wegwerken met een borstel.


Mogelijkheden en variaties van een zwemvijver


Met een zwemvijver kan u heerlijk zwemmen in de pure natuur. Maar voor wie er toch minder van houdt om tussen de planten te zwemmen en nu en dan een vis te passeren, kan er intussen voor kiezen om de zwemvijver op te splitsen in een filterend deel met planten, en een afgescheiden zwemgedeelte.


Wie gladde wanden en draadalgen wil vermijden, maar toch wil kiezen voor een gezonder zwembad dan een klassiek zwembad met chloor, kan ook kiezen voor een biozwembad. Met een biofilterinstallatie heeft deze wel een kleinere oppervlakte. Bijkomende voordelen zijn een laag onderhoud en lage gebruikskost.


Daarnaast bestaan er ook hybride baden. Hierbij worden de voordelen van een biozwembad gecombineerd met het uitzicht van een zwemvijver, waarbij ook een plantenzone aanwezig is.


Wanneer de zwemvijver sfeervol wordt verlicht, is het nog eens zo aangenaam zwemmen, en kan u er extra van genieten, ook ‘s avonds. Dat is perfect mogelijk met leds die weinig stroom verbruiken.


Vind de exclusiefste villa met buitenzwembad, en residentiële villa met binnenzwembad bij Luxevastgoed. 


Foto zwemvijver: Tuinteam | www.demooistezwembaden.be - © Hilde Verbeke 

Zwemvijver-zwemvijvers-luxe.jpg