Grasrobotten zijn populair 5 Temps min de lireLuxevastgoed

De verkoop van de automatische grasmaaier blijft stijgen. De grasrobot is bovendien een Belgisch ontwerp, en is intussen te vinden in diverse soorten en met verschillende mogelijkheden. Kiezen voor een grasrobot is kiezen voor een slimme en milieuvriendelijke oplossing.

Grasrobot wint massaal aan populariteit


De verkoop aan grasrobotten kent de laatste jaren een groei van ongeveer 40 procent. In 1990 ontwierp de Belgische uitvinder André Colens de eerste op zonnepaneeltjes. Deze uitvinding trok de aandacht van de Zweedse groep Husqvarna die de grasrobot in 1999 op de markt bracht. Sinds 2003 bracht ook het Belgische bedrijf Belrobotics, waar uitvinder Colens aandeelhouder van is, de grasrobot op de markt. 


Hoogtechnologisch wonder


De tijd van de zonnepaneeltjes is intussen voorbij. Momenteel heeft u keuze tussen drie mogelijkheden. Met een geleidingdraad rond uw gazon kan de robot weten hoever hij mag maaien.


Er zijn ook grasrobotten die werken op sensoren aan de onderkant. Deze kunnen de grasoppervlakte en obstakels herkennen en zo zelf hun richting bijsturen. Maar er is zelfs de mogelijkheid dat ze met deze sensoren nagaan wanneer het gras te nat is om te maaien bijvoorbeeld.


Nog andere werken met een ingebouwd gps-systeem. De grasrobot maakt steeds vaker gebruik van hoogtechnologische applicaties. Zo bestaat reeds de mogelijkheid om de werkzaamheden van uw grasrobot te regelen via uw GSM.


Aandachtspunten van de grasrobot


Een automatische grasmaaier vraagt onderhouden te worden. U heeft hem dus best ook jaarlijks een winteronderhoud. Daarom kan het interessant zijn deze aan te kopen bij een professional die deze service ook aanbiedt.


Het is ook de bedoeling dat u de grasrobot regelmatig aanzet zodat hij uw gazon eenvoudig kan blijven onderhouden. Wanneer het gras te hoog gegroeid is, kan uw grasrobot moeilijker uw gazon terug op orde krijgen.


Wees er u ook van bewust dat een grasmaaier heel gegeerd en eenvoudig mee te nemen is. Let er dus best op dat hij niet te dicht bij de straat kan, zodat het niet plots andere wieltjes zou krijgen. Let er ook extra op wanneer u in vakantie gaat, dat uw grasrobot niet met de noorderzon verdwenen is wanneer u terugkomt van reis.


Laat het gras maar groeien met de grasrobot


De grasrobot zorgt op alle gebied voor een groot gemak. Wij zetten de voornaamste even voor u op een rijtje.


·         De grasrobot biedt u heel wat extra vrije tijd die u aan andere zaken kan besteden en zorgt dus voor meer levenskwaliteit. Zeker voor mensen die een grote tuinoppervlakte hebben, kan dit een mooie tijdwinst opleveren.


·         Grasrobots kunnen ook heel grote hectares onderhouden, tot ongeveer 3000 m2.


·         Sommige mensen vinden het fijn, voor anderen is het dan weer een hele klus waar men erg tegenop ziet. Voor wie het gras afrijden geen hobby is, biedt de grasrobot een welgekomen oplossing.


·         Ze zorgen voor minder frustraties bij de buren door hun zo goed als geruisloze werking.  Bovendien stelt u zelf het tijdstip in wanneer u wenst dat uw grasrobot uw gras maait.


·         Ook voor mensen die last hebben van hooikoorts kan de grasrobot een goede oplossing bieden. Zo kan u lekker veilig achter glas toekijken hoe uw gazon gemaaid wordt.


·         Met een grasrobot die vaak opgebouwd is uit recycleerbaar materiaal doet u bovendien aan ecologisch tuinieren. De grasrobot heeft een laag energieverbruik en werkt vaak op herlaadbare lithiumbatterijen. Hij is bijna geruisloos naast een gewone grasmaaier, en zorgt niet meer voor gasuitstoot. Met een mulching techniek wordt het gras in heel kleine deeltjes gemaaid, die meteen ook dienen als meststof voor uw gazon. Zo laat hij het afgereden gras gewoon liggen, wat zorgt voor een mooier gazon.


·         Een grasrobot rijdt steeds willekeurig over het gazon waardoor geen blijvende sporen en patronen in het gras zijn. Bovendien kan het gras op alle plaatsen gelijk groeien, en ziet het gras er elke dag mooi uit mede dankzij het dagelijks mulchen van het gazon.


·         De grasrobot is dankzij de budgetvriendelijke versies niet langer enkel voor welgestelden, waardoor ze steeds meer aan populariteit winnen. Zijn prijs is afhankelijk van zijn mogelijkheden en de af te maaien oppervlakte. Bovendien kost de grasrobot vaak evenveel als een zitmaaier, maar moet u er werkelijk geen tijd meer aan besteden want u moet er zelfs niet op gaan zitten.


·         De nieuwste ontwerpen maaien zelfs de randjes mooi mee.


·         Bovendien worden in bepaalde gemeentes de aankoop van een grasrobot gesubsidieerd.


Kinderziektes


De goedkopere grasrobot werkt optimaal in een tuin met weinig obstakels, zodat de grasrobot zich niet te snel vastrijdt. Het gras mag ook niet te lang gegroeid zijn, want dan wordt het moeilijker voor de grasrobot om er door te gaan. Daarom is het aangewezen de robot zoveel mogelijk te laten draaien. Voor de mensen met moeilijkere buren, vindt u intussen ook wel al heel wat geruisloze exemplaren. Daarnaast is er ook een risico wanneer meerdere buren een grasrobot hebben, dat deze elkaars signaal gaan verstoren. Dat is dus één van de kinderziektes die de fabrikanten nog kunnen optimaliseren.


 

Grasrobot.jpg