Een tweede verblijf, een interessante investering 3 Temps min de lireLuxevastgoed

Vastgoed aan de kust blijft een veilige belegging in onzekere tijden. Vastgoedbeleggers die tien jaar geleden aan de kust investeerden, mogen een stijgende waardeontwikkeling van hun pand vaststellen. Het is één van de weinige investeringen die nog zorgt voor een goede opbrengst.

Het belang van een tweede verblijf


De Vlaamse vastgoedmakelaars willen er naar streven om de tweede verblijven aan de kust betaalbaar te houden. Op tweede verblijven worden zowel provinciale als gemeentelijke belastingen geheven, waardoor ze voor heel wat overheidsinkomsten zorgen. Daarnaast zorgen tweede verblijven ook voor een grote economische impact aan de kust, die voelbaar is in de vele restaurants, winkels, en bouwbedrijven.


Belastingen op uw tweede verblijf


CIB Vlaanderen en BIV begrijpen dat de gemeentes meer inkomsten nodig hebben wegens de hoge kosten waar ze mee geconfronteerd worden. Maar ze vinden het echter verstandiger om de belastingen op de tweede verblijven evenredig te laten verlopen, en dus rekening te houden met de grootte en waarde van het tweede verblijf.


Door hier rekening mee te houden en de belastingverhoging minimaal te houden, kan men voorkomen dat de meeste tweede verblijvers hun pand zouden verkopen, en de kust dus ook een groot deel aan opbrengsten zou mislopen. CIB en BIV vragen nadrukkelijk om betrokken te worden bij toekomstige politieke wijzigingen in verband met tweede verblijven. De vraag is of ze gehoord zullen worden.


Er zijn echter verschillende kustgemeentes die een belastingverhoging op tweede verblijven hebben ingevoerd. Sommige kuststeden spaarden hun tweede verblijvers wel, waardoor het bezit van een tweede verblijf aan de kust op vele plaatsen toch nog steeds een betaalbare investering blijft.


Veilig beleggen met een tweede verblijf


Zeker op lange termijn blijft het ook aan onze kust ondanks de economische en financiële crisis interessant om te investeren in vastgoed. De intrestvoeten op hypothecaire leningen zijn gunstig, en de vastgoedprijzen kennen momenteel geen verdere stijging. Als u echter over vastgoed beschikt, wacht u best nog even met verkopen om het sluiten van een goede deal mogelijk te maken.


Bij het aanschaffen van uw tweede verblijf kan het voordelig zijn om toch te opteren voor een hypothecair woningkrediet, ongeacht uw financiële vermogens. Door de kapitaalaflossingen, interesten, en premies van de schuldsaldoverzekering kan u zo een belangrijke vermindering op uw belastingen genieten.


Wanneer u er voor kiest om een tweede verblijf aan te schaffen om te verhuren, kan dit gerust gezien worden als een interessante veilige belegging. Het verhuren is dan een alternatief voor een soort obligatie of beursaandelen, waarbij uw investering aardig kan opbrengen. Investeren in vastgoed blijft investeren in zekerheid. Een appartement aan de zeedijk blijft enorm gegeerd. Op deze appartementen blijkt de economische crisis nauwelijks tot geen impact te hebben.


Ook de markt van de tweede verblijven kent zijn vraag en aanbod. Wie goed zoekt en verstandige afwegingen maakt, vindt altijd wel goede opportuniteiten om een interessant tweede verblijf te kopen en zijn droom te verwezenlijken.


Lees meer over de aangifte van uw tweede verblijf, of over de voordelen en de aandachtspunten bij een tweede verblijf voor zij die dromen van een tweede verblijf

Toerisme-Knokke.jpg