De authentieke warmte van een haardvuur

Een haardvuur met een traditionele open haard

Ondanks het bestaan van verschillende nieuwe verwarmingsmethodes zoals centrale verwarming, blijft een open haardvuur heel populair voor haar unieke gezellige sfeer. Bij een haardvuur hoort het knetterende geluid, een smeulende geur, en zicht op de volle vlammen. De aanwezigheid van vuur blijft zorgen voor een onvervangbare gezelligheid, en al zeker tijdens de gure herfst en koude winter. Wegens haar aangename warmte krijgt de haard vaak een centrale plaats in de woning, en tijdens de feestdagen wordt hij vaak met traditionele versiering geaccentueerd. 

De verschillende mogelijkheden voor een haardvuur

Standaard bestond een open haardvuur uit een schoorsteen, een schouw, en een rooster waar het hout op gelegd wordt. Aan de hand van een kap wordt de rook van een haard afgevoerd door de schouw. Er wordt echter steeds meer aandacht besteed aan rendement en uitstoot van schadelijke stoffen. Hierdoor zijn verschillende variaties gekomen op de traditionele open haard. Intussen bestaan er reeds verschillende alternatieve haardvuren die efficiënter, duurzamer, en milieuvriendelijker werken.

De eigenschappen van nieuwe haardvuren

Om de gezellige sfeer van een open haard te kunnen behouden, kan men bijvoorbeeld kiezen voor ECO-prestige gesloten gashaarden. Het vuur wordt zo waarheidsgetrouw gecreëerd met keramische houtblokken en een brander in het vuurbed. Deze haardvuren bestaan in verschillende modellen waaronder frontaal, hoekmodel, driezijdig of vierzijdig. Ook elektrische haarden zijn populair zowel als verwarming en als decoratie. Hun populariteit hebben ze te danken aan het bieden van een veilige warmte zonder het opruimen van as of roet. Daarnaast wordt toch ook de look behouden van een echte open haard aan de hand van grafisch gesimuleerde vlammen, die ook in de zomer kunnen zorgen voor de ogende gezelligheid. Wie geen haardvuur kan plaatsen, kan altijd voor de gezelligheid nog kiezen voor een film van een brandend en knetterend haardvuur op een digibord.

Bekijk alvast het vastgoedaanbod met haardvuur op Luxevastgoed.