Luxe vastgoed talrijk aan de kust, prijzig in Brussel 3 Min leestijdLuxevastgoed

Het grootste aanbod exclusieve eigendommen is gelegen aan de kust. De hoogste prijzen zijn gelegen in Vlaams-Brabant en Brussel. Dat duiden de statistieken van 2015 aan uit ons gegevensbeheer van Luxevastgoed.

De immense informatiebron van Luxevastgoed

Het aanbod van Luxevastgoed omvat meer dan 3000 gepubliceerde panden, en ongeveer 80% van de luxemarkt in België. Ons gegevensbeheer is een bron van informatie, en geeft ons een goed beeld van de luxevastgoedmarkt van het voorbije jaar 2015. De cijfers hebben enkel betrekking op het aangeboden luxevastgoed met een minimum prijs van 750.000 euro. Wij geven u de afgeronde cijfers zwart op wit.

Villa’s versus appartementen

Binnen het aanbod waren 72% villa’s tegenover 28% appartementen. De gemiddelde vraagprijs voor een villa bedroeg 1.764.000 euro, vergeleken met de gemiddelde vraagprijs van 1.400.000 euro voor een appartement.

De kust overspoeld met luxe vastgoed

Het grootste aanbod vastgoed in het hoge segment is gelegen aan de kust met 33,5%. Dat wordt gevolgd door Antwerpen met 22,5%, en door Brussel met 16%. Bij de cijfers dienen we er wel rekening mee te houden dat sommige eigendommen in co-verkoop geplaatst zijn, met het grootste aandeel aan de kust. De kust is gelegen in de provincie West-Vlaanderen, en is een interessante regio om een tweede verblijf te bezitten. De zee is een echte troef, en maakt de villa’s en appartementen interessant voor verhuur en als opbrengstwoning.

Vlaams-Brabant prijzigste regio

Bij het bekijken van de gemiddelde vraagprijs van luxe eigendommen, blijkt Vlaams-Brabant het duurst met een gemiddelde van 1.920.000 euro. Op de voet gevolgd door Brussel met 1.900.000 euro, en door Limburg met 1.685.000 euro. Zowel in Limburg, Vlaams-Brabant, Antwerpen, de kust en Brussel zijn eigendommen gelegen van meer dan 10.000.000 euro. Het allerduurste vastgoed werd aangeboden in Limburg tegen een prijs van 18.000.000 euro.

Verrassingen bij duurste gemeentes

Op de lijst van de duurste gemeentes staat Sint-Pieters-Woluwe op de eerste plaats, gevolgd door Sint-Genesius-Rode, Ukkel, Schoten en Brasschaat. Knokke komt pas op de 8ste plaats. De top tien wordt verder aangevuld met Brugge, Elsene, Antwerpen en Sint-Gravenwezel.

Brussel blijft een topper

Ook Brussel blijft interessant om te investeren. De streek komt zowel terug in de top 3 met grootste aanbod beschikbare luxe eigendommen, als in die met duurste eigendommen. De vele troeven van Brussel spelen hierbij zeker een rol. Brussel is niet alleen de hoofdstad van België maar ook van Europa. De bruisende stad kent zowel de aanwezigheid van de Europese instellingen, het financiële en zakendistrict met verschillende zetels van multinationals, het hoofdkwartier van de NAVO, de luchtvaart, de juridische diensten en het prestigieuze Sablon. Het aanbod architectuur, cultuur, horeca en hippe uitgaansbuurten, toerisme en winkels is immens. Daarnaast wordt Brussel gekenmerkt door haar diversiteit en dynamiek. Interessante troeven om er te investeren in vastgoed.  

Succes van luxe kenmerken

Op onze site is het mogelijk om eigendommen te selecteren aan de hand van specifieke luxe kenmerken. Meest populaire luxe kenmerken zijn een haardvuur voor 20% bij luxe vastgoed,  een zwembad voor 18% bij villa’s, en zeezicht voor 19% bij appartementen. Voor een appartement met zeezicht wordt heel wat meer gevraagd dan voor deze zonder. Maar slechts één op de vijf appartementen in het aanbod biedt een zeezicht. Andere luxekenmerken zijn een wijnkelder, bioscoop, tennisbaan, gastenverblijf, wintertuin, paardenstallen of aanlegsteiger, die in mindere mate aanwezig zijn. 

Lees hierover ook het artikel na dat verscheen in De Tijd

brussel.jpg