Stijlvol kuieren door het charmante Sablon 3 Min leestijdLuxevastgoed

Sablon vormt één van de meest prestigieuze buurten van Brussel waar men trendy brasseries, toprestaurants, en antiekwinkels kan vinden. De streek is gelegen in het centrum van de stad, en eenvoudig te bereiken via het treinstation en metrostation van Brussel-Centraal. De buurt is ook geliefd door internationale diplomaten en zakenlui, die er zich maar wat graag vestigen.

Genieten van kunst, koffie, en cacao in Sablon

Het Sablonplein of Place du Grand Sablon staat gekend voor zijn vele chocolatiers en antiekwinkels. Op de antiekmarkt kan men onder andere Chinese kunst, oude munten, postzegels, en meer vinden. De vereniging BAS, ook wel Brussels Art Square genoemd, zet zich in voor de kunsthandelaren op de Zavel.

Het Sablon Antiques Center heeft een heel divers aanbod ter beschikking waaronder schilderijen, tekeningen, bronzenbeelden, Aziatische kunst, Japanse antiek, beeldhouwwerken, keramiek en porselein, kunstig meubilair, indrukwekkende verlichting, aparte klokken, zilverwerk, beschilderd glaswerk, juwelen en klokken.

Behalve diverse kunsthandelaren en antiquairs, zijn er ook hippe brasseries gevestigd. Onder andere Le café du Sablon is zeker een bezoekje waard, en gaat helemaal mee met de trend van slow coffee. Het is er heerlijk vertoeven in de koffiebar met Scandinavische toets. De felgekleurde koffiekoppen springen er vrolijk in het oog in het rustgevende houten decor met retromeubels. In een hoekje van de bar wordt nu en dan koffie geroosterd, en op warme dagen is het straatterras met zicht op de kerk een extra troef. Er worden zowel klassiekers aangeboden, als trendy exemplaren, en bij elke soort hoort een woordje uitleg. Daarnaast zijn er ook huisgemaakte cakes, koekjes, sandwiches.  

Sablon kent een bijzondere en rijke geschiedenis

De benaming van het Sablon plein verwijst naar zavel of kleihoudend zand, dat er waarschijnlijk ontgonnen werd. Vroeger was de wijk een verlaten open vlakte, bestaande uit water, gras, en zand. De bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekapel begin 14de eeuw zorgde geleidelijk aan voor meer bebouwing in de streek. En vanaf de 16de eeuw vestigden er zich steeds meer adellijke families. Eén van de imposantste gebouwen was er het Hotel Thurn und Taxis. Het paleis van Arenberg of Egmond en verschillende hotels in de Wolstraat herinneren aan de rijkdom van weleer. De vele residentiële verblijven, en trendy luxe zaken duiden op de huidige welvaart.

Samensmelting van Kleine met Grote Zavel in Sablon

Op het hoogste punt van de streek is de Kleine Zavel gelegen, waar een park is met bronzen beeldjes die oude ambachten uitbeelden. Aan de andere kant van de kerk is de Grote Zavel gelegen met restaurants, chocolatiers, couturierzaken, en antiekwinkels. Centraal op de Zavel staat de Minerva-fontein waar vroeger de Zavelpoel gelegen was.

Het Sablonplein is gelegen in het centrum van Brussel, in de nabijheid van het Centraal Station, het Parc de Bruxelles, de Grote Markt, en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Fashionista’s kunnen er terecht in de vele luxe boetieks in de Avenue Louise.

Er liggen ook verschillende markten in de buurt van de antiekmarkt, waaronder de best gekende Grote Markt, het Sint-Katelijneplein, het Vossenplein, in de Zuidlaan, het Agora Rondpunt, en in de Boterstraat.

Sablon is een trekpleister voor antiekliefhebbers

De wekelijkse antiekmarkt van de Zavel gaat door in de voormiddagen in het weekend. De Antiekmarkt van de Zavel behoort tot de oudste van Europa, en de charmante markt geniet internationale bekendheid. Op zaterdag en zondag is er een antiekmarkt met juwelen, gravures, tafelgerei, en vaatwerk. Een niet te missen evenement voor elke antiekliefhebber.

 Neem zeker ook een kijkje naar ons exclusieve vastgoedaanbod in Brussel

Stijlvol-kuieren-door-het-charmante-Sablon.jpg