De aanstekelijke bedrijvigheid van Het Eilandje 4 Min leestijdLuxevastgoed

Het Eilandje is een oude havenbuurt te noorden van stad Antwerpen, en is meteen één van de niet te missen bezienswaardigheden in Antwerpen. De buurt wordt gekenmerkt door diverse bouwstijlen, de charme van het water, de vele open ruimtes, en de overvloedige horecazaken.

Het Eilandje heeft een rijke geschiedenis


Origineel heette de buurt Nieuwstad, maar deze werd later omgedoopt tot Het Eilandje. Deze nieuwe benaming heeft de oude havenbuurt te danken aan haar ligging. De wijk werd volledig omgeven door water en dokken, en wanneer alle bruggen opgehaald waren, was de buurt zo helemaal afgescheiden van haar omgeving.


Vanuit dit oudste havengebied van Antwerpen vertrokken schepen van Red Star Line naar onder andere Ellis Eiland in Amerika. De oude gebouwen zijn grotendeels gerestaureerd tot onder andere het immigratiemuseum Red Star Line Museum.


De ruwe zeemansbuurt werd vroeger gekenmerkt door bruine cafés en bierbrouwerijen, grote pakhuizen, dubieuze striptenten. Dat alles heeft intussen plaats gemaakt voor een complete facelift. Met de komst van de vestiging van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen in 1995 werd de buurt nieuw leven in geblazen, en kreeg ze een totaal nieuwe betekenis.


De heropleving van de buurt kent een proces over verschillende jaren. In 2000 was er de opening van de jachthaven in het Willemdok, en in 2006 de omvorming van het Sint-Felixpakhuis tot het stadsarchief FelixArchief, alsook de start van de opbouw van het MAS.


In 2002 liet de stad het Masterplan Eilandje oprichten door Buro 5 Maastricht om de buurt optimaal te ontwikkelen. Binnen deze plannen kwam er aandacht voor de leefomgeving, architectuur, en de aanwezigheid van groen en water.


Masterplan zorgt voor bruisende evolutie van Het Eilandje  


De oude havenbuurt bruist van de nieuwe projecten. De stad zet zich volop in om van Het Eilandje een aangename woonbuurt te maken. De karaktervolle buurt kent een rijke geschiedenis, die door de stad graag behouden blijft. De oude buurt is de voorbije jaren reeds sterk gemoderniseerd. De vernieuwingsplannen voor de buurt zijn geïnspireerd op de Kop van Zuid in Rotterdam en de Docklands in Londen.


Het Eilandje leeft met de aanwezigheid van heel wat horeca, sport- en ontspanningsmogelijkheden, kunst en cultuur, en economie. Er is altijd wel wat te beleven, zo vind je er ook theater, sauna, en meer.


Het centrum van de buurt ligt aan het Willemdok en het Bonapartedok, die de oudste en tegelijk levendigste delen van de buurt vormen. Aan het Willemdok vind je een luxueuze jachthaven, een oneindige keuze aan nieuwe hippe horecazaken, en prachtige kades om langs te flaneren. Je kan er verschillende pleziervaarten maken aan het Willemdok. Er worden ook regelmatig diverse creatieve evenementen georganiseerd.


Aan het Kattendijkdok is de badboot Bad’eau/Plat’eau gelegen. Het is een groot drijvend zwembad gemaakt op een volledig verbouwde oude veerpond. Het zwembad is 120 meter lang, is gelegen in het Kattendijkdok, en is ideaal om verfrissend te baden. Er is een loungeterras, een cocktailbar, en er zijn twee evenementzalen.


Wie houdt van cultuur moet zeker de Montevideowijk bezoeken. Je vindt diverse interessante gebouwen zoals van het Ballet van Vlaanderen, de Red Star Line, Montevideopakhuizen, en de Shop.


Het eilandje wordt omringd door tal van interessante bezienswaardigheden. Het Falconplein, het Schipperskwartier, en het Hessenhuis zijn er niet ver gelegen. En het nieuwe Museum Aan de Stroom ligt op slechts 100 meter verwijderd. Het dakterras van het MAS biedt een buitengewoon uitzicht over Antwerpen en de haven.


Rijk cultureel tafelen op Het Eilandje


Het is moeilijk kiezen tussen de verschillende hippe en vernieuwende horecazaken op Het Eilandje, die bovendien diverse culturen aanreiken. Echte culinaire aanraders zijn het eetwinkelconcept Balls and Glory van de beroemde tv-kok Wim Ballieu, de bekende Franse keuken van Brouwersvliet 23 van de ervaren broers Van Hoeck, het begrip Dock’s Café, het gezellige en tegelijk klassevolle Bar-Lux, het met Michelinsterren bekroonde ’t Zilte, het vernieuwende Mon, en het restaurant Marcel waar men kan dineren in de nostalgische stijl van Parijs. Daarnaast zijn er nog veel niet te missen restaurantjes, te veel om op te noemen. Wie dit alles niet wil missen, kan er ook voor kiezen zich te vestigen.


Residentieel wonen op Het Eilandje


Een luxueuze loft op Het Eilandje is een droom van velen. Op Het Eilandje zijn reeds verschillende hoge torengebouwen verschenen. Eén van de opvallendste is de London Tower, die verwijst naar de nabij gelegen Londenstraat. Het gebouw is met zijn 79 meter hoog, meteen één van de hoogste residentiële gebouwen in Antwerpen.


Langs het Kattendijkdok komen zes residentiële woontorens. De torens bieden plaats aan zowel appartementen en lofts, als aan horecazaken, winkels, en kantoren. En voor de liefhebbers wordt ook het water betrokken bij de bouwprojecten die plaatsvinden langs het water, en zelfs op het water met ligplaatsen voor woonboten. Het Eilandje is de plaats bij uitstek om uniek en luxueus te wonen in een vernieuwend buurt in een levendige stad.


Neem zeker een kijkje naar ons luxueuze aanbod aan exclusieve appartementen in Antwerpen.

De-aanstekelijke-bedrijvigheid-van-Het-Eilandje.jpg