Het Dominicanenkerkje in Knokke 3 Min leestijdLuxevastgoed

Het Dominicanenkerkje in Knokke staat ook gekend als ’t Zoutekerkje. Het is gebouwd in 1925, en is gelegen op loopafstand van de Zeedijk. De kerk treedt men binnen via een poortje waar men binnenkomt op een gemoedelijk binnenpleintje.

Heiligen geëerd in Dominicanenkerkje in Knokke

Origineel was de heilig Philippus de patroonheilige van het kerkje. Maar in 1936 werd ze toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans.  De kerk is genoemd naar de heilige Dominicus. Ook andere Dominicaanse Heiligen en belangrijke figuren worden er afgebeeld, waaronder  Rosa Van Lima, Catharina Van Siena,  Thomas Van Aquino. Er zijn op regelmatige basis diverse tentoonstellingen te bezichtigen. De verschillende vieringen nodigen uit tot bezinnende momenten.

Dominicanenkerkje genoemd naar Dominicus

Dominicus trok destijds als missionaris naar Scandinavië. In de Languedoc ging hij, in tegenstelling tot de andere monniken, in alle eenvoud gaan prediken. Met deze aanpak wist hij veel succes te boeken. Begin van de 13de eeuw kreeg hij goedkeuring om te starten met zijn eigen orde genaamd de Domicanen.

De broeders van de internationale orde studeerden overal ter wereld theologie, waarbij de nadruk lag op de studie. De hoofdtaak van de orde werd prediken en zielzorg. Toen Dominicus ziek werd, deed hij afstand van de leiding van zijn orde, en stierf hij niet veel later. In 1234 werd hij heilig verklaard, en zijn feestdag wordt gevierd op 8 augustus.

Charmant samenkomen in Knokke

Het Dominicanenkerkje in Knokke dankt zijn ontstaan wegens het vele toerisme in de mondaine badstad. Daarop gaf de Association pour le service et l’entretien du culte catholique au Zoute’, met onder hen onder meer Maurice Lippens, de opdracht tot het bouwen van het kerkje. Het is ontwerpen door Joseph Viérin in landelijk neoromaanse stijl, en is intussen geklasseerd als erfgoed.

Architecturaal vormt het kerkje een mooi geheel met de omgeving. Met zijn witte gevels en rode pannetjes past het naadloos tussen de villa’s en vakantiewoningen met gelijkende kenmerken. De klokkentoren verwijst naar de oude kerktorens van Knokkedorp en Heist.

Het kerkje telt amper 360 stoelen wat in de zomer al snel te krap wordt voor de vele badgasten. Daarom werd ook een binnentuin voorzien. Op de vierkante binnenplaats gaan zowel missen door, als toneelopvoeringen en concerten. Het is omsloten door een gaanderij met rondbogen en zuilen. In het midden van de binnentuin staat een beeld van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans.

Voor de inrichting werkte Viérin samen met kunstenaar Jules Fonteyne. De aandacht gaat hierbij terug naar de soberheid, met als uitzonderingen de mozaïek van de Heilige Thérèse van Lisieux door Anton Molkenboer en de kruisweg van Emile Raes. Aan de noordzijde bij het koor is er ook een hoogzaal met orgel. De glasramen werden voorzien van het wapenschild van de schenkers die bestaan uit vooraanstaande families en inwoners van Knokke.

Dominicaans koor zorgen voor opluistering

De paters Dominicanen zorgen er reeds van bij de oprichting voor de liturgie. Schola Gregoriana Dominicana is in 1988 opgericht door Jacques Maertens. Het koor brengt zowel Gregoriaanse gezangen als meerstemmige motetten, en geeft soms zelfs internationale concerten.

Wie Schola Gregoriana Dominicana aan het werk wil zien, kan elke zondag terecht in het Dominicanenkerkje in Knokke voor de viering. Tijdens de 11 uur mis kan men er luiteren naar de Gregoriaanse zangen. Daarnaast zorgt het koor voor een kerstconcert in het kerkje op zondag 21/12/14 om 16u. 

Met dergelijke gebouwen en aangename plekjes is het aangenaam wonen in de mondaine badstad. Bekijk zeker ons aanbod aan Immo Knokke, met onze selectie aan appartementen in Knokke-Heist, en villa's in Knokke-Heist

Dominicanenkerk-knokke.jpg