Energiezuinig verwarmen met vloerverwarming 2 Min leestijdLuxevastgoed

Energiezuinig verwarmen zit dankzij de voordelen op de energiefactuur en de EPC waardes in de lift. Vloerverwarming biedt hierbij een goede oplossing. Het is enkel een kwestie om voor het meest passende systeem te opteren.

Vloerverwarming om optimaal te verwarmen 

Bij vloerverwarming wordt de verwarming in de vloer ingebouwd, en wordt de warmte afgegeven door kunststofleidingen in de vloer. De vloer wordt met een lage temperatuur verwarmd en heeft een egaal warmteoppervlak. De warmte wordt zeer gelijkmatig via stralingswarmte door het vloeroppervlak afgegeven. Hierdoor is de warmteafgifte vrijwel overal gelijk in de ruimte en zijn er weinig temperatuurverschillen in de verschillende lagen van de lucht, waardoor de warmte aangenaam aanvoelt.

Als het stralingsoppervlak voldoende groot is, is vloerverwarming voldoende als algemene verwarming. Factoren die wel een rol spelen in de warmteafgifte zijn de temperatuur, de dikte, en het type van de vloer, en de temperatuur van de te verwarmen ruimte.

Vloerverwarming met warm water wordt meestal aangesloten op centrale verwarming. Een elektronische thermostaat regelt geprogrammeerd de temperatuur. De warmteverdeler zorgt er voor dat de temperatuur nooit hoger dan 45 graden kan worden. Een warmtepomp is hierbij heel interessant bij vloerverwarming. Dat kan ook een radiator zijn, waardoor de voordelen van een warme vloer en snelle opwarming gecombineerd worden. Deze combinatie is echter moeilijk te regelen.

Diverse uitvoeringsmogelijkheden van vloerverwarming 

Er bestaan vloerverwarmingssystemen die elektrisch of met warm water werken. Elektrische vloerverwarming bestaat in een vorm met kabels die in de vloer worden gelegd, maar ook met staaldraadmatten met buisklemmen die direct onder de tegels komen te liggen, of met een dunne folie die onder het tapijt of laminaat ligt. Verder is er ook keuze uit noppenplaat, een droog systeem, een nat systeem,  profiellatten en geprofileerde platen. Afhankelijk van de gebruikte techniek is het droogbouwsysteem meer energiebesparend. Bij vloerverwarming kan u uw brandstof kiezen. U heeft keuze tussen gas, stookolie, of een warmtepomp.

Combinatie met warmtepomp 

Het hoogste rendement wordt bereikt wanneer de vloerverwarming gecombineerd wordt met een warmtepomp. Deze werkt best in combinatie met een verwarmingsafgiftesysteem die slechts een lagere temperatuur moet bereiken zoals bij vloerverwarming. In combinatie met een warmtepomp kan een heel laag energieverbruik gerealiseerd worden. Hierbij is wel belangrijk dat een huis goed geïsoleerd zijn. Bij vloerverwarming kan het dus heel interessant zijn om voor een warmtepomp te kiezen.

Ook mogelijk voor wandverwarming 

De technieken bij wandverwarming en plafondverwarming werken op dezelfde wijze als bij vloerverwarming. Wandverwarming is het beste alternatief van vloerverwarming wanneer men ook koeling wenst. Het systeem biedt diverse uitvoeringsmogelijkheden. 

Energiezuinig-verwarmen-met-vloerverwarming.jpg