Slim investeren in een warmtepomp 2 Min leestijdLuxevastgoed

Investeren in hernieuwbare energie kan zorgen voor meer werkgelegenheid en exportmogelijkheden naar andere landen, en voor een verademing voor onze economie in tijden van crisis. De warmtepomp is hier een voorbeeld van die de voorbije jaren veel aan bekendheid heeft gewonnen.

6 voordelen van een warmtepomp 

Kiezen voor een warmtepomp kan verschillende voordelen hebben.

  • Met warmtepompen haal je voor 65 tot 80% warmte uit de natuur. Kiezen voor een warmtepomp is kiezen voor een energiezuinig, milieuvriendelijk, en duurzaam alternatief. Wanneer ze gebruikt worden in samenwerking met zonne-energie, kunnen ze in grote mate bijdragen tot de vermindering van de CO2 uitstoot.
  • Ze zorgen voor een laag energieverbruik en een hoog rendement waardoor u het geïnvesteerde bedrag zeker terug kan verdienen. Ze worden afgestemd op de behoefte van de woning, en verschillen dus voor een sterk gerenoveerde woning, een nieuwbouw, en lage-energiewoningen. Bij een investering in een warmtepomp kan u bovendien van diverse interessante premies en steun van de overheid genieten.
  • Hun levensduur bedraagt gemakkelijk ongeveer 20 jaar.
  • Ze bieden zowel de mogelijkheid om te verwarmen als om te koelen.
  • Ze werken geluidsstil, en vragen weinig onderhoud.
  • Er is geen schoorsteen of stookolietank nodig.

Steun van de overheid 

Verschillende energiebesparende methodes kan u inbrengen in uw jaarlijkse belastingaangifte, zo ook de investering in een warmtepomp. Wie kiest voor een warmtepomp krijgt subsidies van de overheid omdat ze energiezuinig en milieuvriendelijk zijn. Sinds 2013 zijn de premies door de overheid zelfs nog gestegen voor wie een warmtepomp plaatst. Ook geven sommige gemeentes subsidies voor het investeren in hernieuwbare energie en warmtepompen.

Daarnaast kan u vaak genieten van aanvullende premies door sommige netbeheerders wanneer u ze als hoofdverwarming gebruikt en niet als airconditioning. Het bedrag wordt bepaald door het vermogen van de compressor van de warmtepomp. Bovendien helpt een warmtepomp uw energiefactuur te verlagen.

Warmtepomp als winstgevende investering 

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt aan de hand van twee waardes. De eerste is de COP waarde, wat staat voor Coefficient Of Performance. Hiermee wordt de verhouding tussen het elektriciteitsverbruik en de afgegeven warmte bedoeld. De tweede is de SPF waarde, wat staat voor Seasonal Performance Factor. Deze houdt rekening met de verliezen en met de variabele temperatuur van de warmtebron in de zomer en in de winter.

De kostprijs van een warmtepomp ligt bij de aanschaf en de installatie. De winst wordt bepaald door het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het verwarmingssysteem. Hoe kleiner dat verschil is, hoe lager het energieverbruik is, en hoe rendabeler het systeem is. Investeren in een warmtepomp kan u vele winstgevende voordelen bieden.

Slim-investeren-in-een-warmtepomp.jpg