Investeren in waardevolle panden 4 Min leestijdLuxevastgoed

Investeren in vastgoed is een veilige en interessante investering. Maar hoeveel is een woning nu waard, hoe wordt die waarde bepaald, en wat is een goede investering? Als antwoord op deze vragen, brengen we een overzicht van de verschillende factoren die de woningwaarde bepalen.

De waardebepaling van een woning 

De prijs van uw woning wordt bepaald door diverse aspecten zoals deze eigen aan de woning, maar even goed door deze van de omgeving.

Woningaspecten 

De kenmerken van de woning zelf hebben een belangrijke invloed op de waardebepaling er van. Volgende factoren bepalen in grote mate de prijs van de woning: de grootte, de leeftijd, en de kwaliteit. Verder spelen volgende aspecten ook een belangrijke rol: het type van de woning, de staat van onderhoud, de isolatie, de aanwezigheid van cv, het aantal kamers, en de aanwezigheid van een tuin of garage. Maar ook achterstallig onderhoud is een belangrijke factor waar men rekening moet mee houden.  

Omgevingsfactoren 

De koper van een woning kiest niet enkel een woning, maar ook een woonomgeving die zijn voorkeur draagt om in te wonen. Deze woonomgeving beïnvloedt in belangrijke mate de prijs. Het gaat hierbij om kenmerken zoals de status van de buurt, de bereikbaarheid naar werkgelenheden toe, en de nabijheid van scholen en snelwegen.

Factoren als open ruimte en aanwezigheid van natuur spelen ook wel een rol, maar zijn toch minder belangrijk. Maar de aspecten van de woonomgeving kunnen de prijs van de woonomgeving ook negatief beïnvloeden, zoals de dichte aanwezigheid van industrieterreinen. Terwijl de algemene nabijheid van werkgelegenheden dan weer zorgen voor een prijsstijging.

Verder omvat het ook de bebouwingsdichtheid van de buurt, de aard en kwaliteit van de omgeving, de buurtomgeving, de nabijheid van diverse voorzieningen. Ook het gemeentelijk beleid op gebied van wonen en ruimtelijke ordening, en de plannen die de gemeente heeft met de buurt kunnen belangrijk zijn voor de waarde van de woning.

Sociale kenmerken 

Er zijn ook sociale aspecten die een invloed hebben op de prijs van de woning, zoals de bevolkingssamenstelling, het werkloosheidscijfer, en de welstand en de sociale status van de buurt.

Het is niet eenvoudig te bepalen wat een woning nu precies waard is, mede doordat deze bepaald wordt door verschillende factoren. Zo spelen zaken als de woninggrootte, de kwaliteit van de woning, en de ligging wel een belangrijke rol. Maar uiteindelijk zal vraag en aanbod de doorslaggevende factor spelen bij de waardebepaling van een woning.

Om de waarde van een woning te helpen bepalen, kan u best zoveel mogelijk onderzoek voeren op internet. Zo kan u de prijzen van gelijkaardige panden vergelijken, en zijn er sites die u helpen met de waardeschatting aan de hand van een woningbarometer die u een beeld geeft van de vastgoedmarkt in een bepaalde regio.

De duurste gemeentes van België 

De regio waar een woning ligt, is een doorslaggevende factor voor de prijsbepaling. Gebaseerd op de cijfers van het laatste onderzoek van De FOD Economie, geven wij een overzicht van de duurste gemeentes weer.

Duurste gemeente voor een woonhuis 

Voor een gewoon woonhuis betaalt u gemiddeld 561.731 euro in Elsene, waarmee Elsene meteen de koploper is. De top 3 wordt aangevuld met Sint-Pieters-Woluwe aan 507.956 euro, en met Sint-Lambrechts-Woluwe aan 489.900 euro. Verder is de prijs ook hoog in het Brussels Gewest, en de gemeentes Knokke-Heist, Sint-Martens-Latem, Schilde, Meise, Leuven, Lasne, en Terhulpen. 

Duurste gemeente voor een villa 

Knokke-Heist blijft de allerduurste gemeente van België voor hoogwaardige panden. U betaalt er gemiddeld 1.373.468 euro voor een villa. De top 3 wordt aangevuld met Ukkel aan 1.194,121 euro, en Sint-Peters-Woluwe met 876.000 euro. Verder is de prijs ook hoog in Sint-Martens-Latem, Antwerpen, Brasschaat, Schilde, Mortsel, Kontich, Meise, Wemmel, Jette, Brussel, Sint-Gillis, Elsene, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem, Tervuren, Sint-Lambrechts-Woluwe, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Terhulpen, Lasne.

Duurste gemeente voor een appartement 

De gemiddelde prijs van een appartement is het hoogst in de gemeentes Knokke-Heist, Sint-Martens-Latem, De Pinte, Schilde, Wommelgem, Kontich, Tielt-WInge, Sint-Pieters-Woluwe, Wezembeek-Oppem, Tervuren, Graven, Lasne, Eigenbrakel.

Duurste gemeente voor een bouwgrond 

De gemiddelde prijs van bouwgrond is het hoogst in verschillende kustgemeentes, gemeentes in en rond het Brussels gewest, en gemeentes rond Antwerpen en in Antwerpen zelf.

Neem zeker ook een kijkje op de voor u gemaakte selectie aan regionaal luxevastgoed bij Immo Antwerpen, Immo Brasschaat, Immo Brugge, Immo Gent, Immo Knokke, en Immo Sint-Martens-Latem

 

at-home-rodedreef-schilde-32000x800.jpg