Paradijselijk wonen in Monaco 3 Min leestijdLuxevastgoed

Met zijn vele casino’s, en exclusieve evenementen waaronder het jaarlijkse evenement Grand Prix in het Formule 1 autoracen, staat Monaco steeds in de belangstelling. Maar uiteraard ook omdat het alom gekend is als het ultieme belastingparadijs.

Monaco spreekt tot de verbeelding en maakt ze waar 

Monaco is een kleine onafhankelijke staat, maar valt voor verschillende politieke zaken en defensie onder dat van Frankrijk, waarbij het Frans er ook de officiële taal is. Het is geen lid van de Europese Unie, maar wel van de Raad van Europa, en maakt gebruik van de Euro. De meest gekende inwoner is uiteraard Albert II die er aan het hoofd staat en deel uitmaakt van de familie Grimaldi die al ruim 700 jaar op de troon zit.

Een groot deel van zijn inkomsten wordt gehaald uit het toerisme, de banksector, en de vastgoedsector. Monaco bestaat grotendeels uit buitenlandse welvarende burgers. Het verwelkomt graag sportvedetten, beroemdheden, en andere welstellenden. Ze horen bij de beau monde die maar wat graag in het mondaine glamoureuze landje flaneren. Wegens de belastingvoordelen voor deze vermogende burgers die er massaal hun toevlucht zoeken, neemt de bevolkingsdichtheid er steeds toe, en dat is ook merkbaar ins de steeds stijgende vastgoedprijzen. De financiële activiteiten van het landje dat idyllisch gelegen is tussen Frankrijk en de Middellandse Zee, worden er grotendeels geheim gehouden. Daarnaast staat veiligheid er voorop, met de aanwezigheid van een grote politiemacht.

Monaco blijft belastingparadijs 

De reden dat Monaco als belastingparadijs gekend is, is omdat buitenlanders er geen inkomstenbelasting, geen vermogensbelasting, geen belasting op kapitaal, noch belastingen op erfenissen of schenkingen dienen af te dragen. Enkel Franse staatsburgers die onderhevig zijn aan de Franse belastingen betalen er inkomstenbelastingen. Successierechten gelden enkel als de eigendommen in Monaco liggen, met volledige vrijstelling bij overdracht in rechte lijn.

Bekende topsporters verhuizen niet alleen naar Monaco voor het mooie weer. Tijdens en na de periode dat hun inkomen gestaag toeneemt door hun sportbeoefening, hoeven ze daar in Monaco niets van af te geven. In België liggen de belastingen op hun inkomen echter immens hoog, terwijl ze slechts gedurende enkele jaren hun sport succesvol kunnen uitoefenen. Behalve de lage BTW-tarieven, worden zowel spaarders als investeerders er goed wettelijk beschermd.

Ook voor verschillende ondernemers en ondernemingen lonkt het belastingvrije Monaco. Enkel ondernemingen die minimum een kwart van hun winst uit het buitenland halen zijn belastingplichtig. De eerste twee jaar dient een startende ondernemer zelfs geen vennootschapsbelasting te betalen.

Voorwaarden om in Monaco te verblijven 

Om in het paradijs te gaan wonen zijn er uiteraard enkele voorwaarden waaraan moet voldaan worden. De deur staat open wanneer u er een arbeidsovereenkomst heeft in een bedrijf dat gevestigd is in Monaco, of wanneer u er een nieuwe onderneming heeft opgestart, of als u kan aantonen dat u vermogend bent en minimum 500.000 euro naar een bank van Monaco stortte.

Om er uw onderneming onder te brengen is er eerst toestemming van de regering nodig. Daarom dient u garanties te bieden op gebied van belastingbetaling en het economisch voordeel aan te tonen dat u kan bieden aan de regio. Bovendien kan men op verschillende manieren genieten van de voordelen van Monaco. Men kan er effectief voor kiezen om er te gaan wonen, maar evengoed om er enkel zijn geld te storten.

De lok van Monaco blijft niet zonder gevolgen 

Veel vermogende bedrijfsleiders, waaronder ook veel Belgen, hebben hun officiële adres in Monaco terwijl hun bedrijf er niet gevestigd is. Zo vermijden ze personenbelasting en successierechten. Onder hen zijn ook verschillende bekende namen gekend.

Op gebied van vastgoed blijft Monaco echter één van de duurste plaatsen van de wereld, waardoor het enkel voor de meest welstellenden is weggelegd. Hoewel London de tweede duurste stad is voor vastgoed in Europa en Parijs de derde duurste, lijkt het er wel goedkoop naast Monaco.

Ook voor België houdt deze vlucht van rijke Belgen naar belastingparadijzen als Monaco gevolgen in. De overheid loopt zo immers jaarlijks immense inkomsten mis, en de belastingdruk voor de gewone werknemer, kmo’s, en kleine zelfstandigen blijft intussen verder toenemen. 

Blog-monaco-luxevastgoed.jpg