Opnieuw stijgende vraag naar Luxevastgoed 2 Min leestijd—Luxevastgoed
Ondanks de crisis zijn in België vorig jaar opnieuw heel wat hoogwaardige panden verkocht. Sinds 2013 kent de vraag naar luxevastgoed zelfs terug een stijging.
Bij het begin van de crisis was deze nochtans ook voelbaar in het luxevastgoed. Maar intussen is deze markt zich dus vroeger dan verwacht terug aan het herstellen. En dat is merkbaar in zowel de verkoop, als de prijzen, die beide terug een stijging kennen.
Verkoop van luxe panden stijgt
Volgens een onderzoek van De Tijd op basis van de cijfers van de federale overheidsdienst Economie gaat het om 431 verkochte hoogwaardige panden, waaronder grote villa’s, luxueuze woonhuizen, en luxeappartementen. Het grootste aandeel van deze verkopen is voor Knokke, Ukkel, en Elsene.
Prijs van luxe panden evolueert mee
Uit deze resultaten kan men stellen dat vorig jaar gemiddeld één villa per week verkocht is in Knokke, en dat aan ongeveer 2.000.000 euro. Eén vierde hiervan is zelfs voor meer dan 2.200.000 euro verkocht. En dat terwijl de gemiddelde prijs voor de crisis nog ongeveer 1.900.000 euro bedroeg.
In geen enkele andere Belgische gemeente ligt de gemiddelde prijs zo hoog als in Knokke. Knokke wordt gevolgd door Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Genesius-Rode, Waterloo, en Schilde.
Knokke is koploper
Ook in de verkoop van luxe appartementen staat Knokke op nummer één. Zowel de prijzen als de verkoop van deze luxe appartementen kennen een mooie stijging. Eén van de mogelijke redenen waarom Knokke het zo goed doet, is dat de mondaine badstad ook heel vlot bereikbaar is. En voor wie houdt van luxe en weelde, is een luxe loft uiteraard een gedroomde investering.
Enkel bij de meeste verkopen aan luxueuze woningen is Knokke niet de koploper, waarbij deze plaats is weggelegd voor Elsene, gevolgd door Ukkel en Brussel. Ook hierbij is het aantal verkopen gestegen. Ukkel heeft hier, mede dankzij de vele verkopen aan Fransen een groot aandeel in verworven, en wordt daarom soms het tweede Parijs genoemd. Luxevastgoed in België blijft dan ook nog steeds heel wat betaalbaarder dan bijvoorbeeld Londen, Monaco, Parijs, of Hong Kong, en is goed centraal gelegen. Luxevastgoed in België blijft een interessante investering.