Aangifte van uw tweede verblijf 2 Min reading timeLuxevastgoed

Wie in Belgiƫ over een tweede verblijf beschikt, dient voor zijn tweede verblijf rekening te houden met de in Belgiƫ geldende wetten en voorwaarden. Maar wat met een tweede verblijf in het buitenland? We geven u een overzicht van de aangiftes.

Aangifte van uw tweede verblijf in België


U dient jaarlijks onroerend voorheffing te betalen op uw tweede verblijf, en het kadastrale inkomen van uw tweede verblijf in te vullen op uw belastingaangifte. Om uw tweede verblijf in België aan te geven, dient u het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen te vermelden naast de code 1106/2106. Om te berekenen hoeveel uw belastbaar onroerend inkomen bedraagt, verhoogt u het geïndexeerde kadastraal inkomen met 40%. Daarnaast zijn er ook nog de gemeentelijke belastingen zoals huisvuilbelastingen en belastingen op tweede verblijven.


Aangifte van uw tweede verblijf in het buitenland


Wanneer uw tweede verblijf in het buitenland gelegen is, gelden enkele andere voorwaarden. U dient ook wel jaarlijks het buitenlands onroerend inkomen van uw tweede verblijf aan te geven in uw belastingaangifte. Indien u het tweede verblijf verhuurt, dient u bij uw aangifte de bruto huurprijs te vermelden na de aftrek van de buitenlandse belastingen op uw vastgoed. Indien u het tweede verblijf echter niet verhuurt, dan dient u bij uw aangifte enkel de bruto huurwaarde te vermelden na de aftrek van de buitenlandse belastingen op uw vastgoed. In dit geval kan u bijvoorbeeld een verklaring laten opstellen door een lokaal vastgoedkantoor ter staving.  


Dubbele belastingen in het buitenland?


Bij het aangeven van uw tweede verblijf in het buitenland, gaat u best eerst na of België een overeenkomst heeft gesloten met het desbetreffende land om dubbele belasting te vermijden. In deze gevallen geldt voor deze inkomsten een vrijstelling van belastingen, maar dient u wel rekening te houden met het progressievoorbehoud. Dat houdt in dat u door de huurinkomsten in een hogere belastingschijf kan terechtkomen, waardoor de belasting op uw Belgisch inkomen stijgt. U kan daarom best even een simulatie maken via een fiscaal berekeningsprogramma of via Taks-on-Web hoeveel u dat effectief kan kosten.

Daarnaast moet u ook rekening houden met de belastingen die van toepassing zijn in het land waar uw tweede verblijf gelegen is. Daarom gaat u best ten rade bij een gespecialiseerde advocaat, notaris, of vastgoedmakelaar. Daarnaast zijn er ook nog de klassieke eigenaarskosten zoals onderhoud, brandverzekering, en nutsvoorzieningen.


Lees meer over de aandachtspunten bij een tweede verblijf voor zij die dromen van een tweede verblijf. Ontdek waarom een tweede verblijf een interessante investering is. 

tweede-verblijf-saint-tropez.jpg