Woning Valckenaers Kasterland 1, 3140 Keerbergen
Ref. 99

ArchitectenWoning
Vraagprijs€ 575.000
Perceelopp.1.626 m²
Woonopp.191 m²

Contacteer ArchitectenWoning

Unieke bungalow (1964) van de hand van de iconische Belgische architect ontwerper Willy Van Der Meeren (1923-2002). Woning Valckenaers genoemd naar de opdrachtgevers zijnde een jonge gezin, is residentieel gelegen temidden de dennenbossen en diep ingeplant op een magnifiek perceel wat ook een grote zuidwestelijk georiënteerde voortuin oplevert.
Het woningconcept bestaat uit 1 bouwlaag en is geconcipieerd rond een centrale infrastructuurkoker. Het is volledig dynamisch in de breedte uitgewerkt op basis van een strakke logica. Deze vormgeving is een schitterend voorbeeld van de zeer innovatieve modernistische architectuur van Van Der Meeren in het behoudsgezinde naoorlogse Vlaanderen.
Het grondplan bestaat uit 4 langwerpige, ten opzichte van elkaar verspringende modules bepaald door 4 schaaldaken van gebogen houten sandwichpanelen. Door deze compositie creëert Van Der Meeren ook een origineel ‘binnenterras’. De dragende structuur bestaat uit baksteenmetselwerk en een skeletstructuur van metalen kolommen met houten wandvullingen.
De inkom - via de open garage - de hal, berging en stookruimte situeren zich aan de noordkant. De 4 slaapkamers aan de oostkant terwijl de leefruimte uitgeeft op het zuiden en op het westen evenals het aanpalende bureau. De sfeer van het interieur wordt bepaald door het typische zichtmetselwerk van de bakstenen wanden, de fantastische boogvormige houten zolderingen en de vele grote vensterpartijen met dubbele beglazing uitgevoerd in afzelia. Voor de leefruimtes zijn schuiframen uitgewerkt, voor de slaapkamers uitzetramen.
De zeer mooie logisch in plan gezette repetitieve volumes ademen licht en zicht wat volgens modernistische principes een noodzakelijk direct contact met de omliggende natuur garandeert. De mens is een deel van de natuur en interactie met de natuur is nodig om gelukkig te zijn. Het genie van Van Der Meeren manifesteert zich duidelijk in de fantastische centrale planopbouw met als kern keuken, badkamer en toilet waarrond de diverse ruimtes liggen gegroepeerd gescheiden door dragende muren of houten tussenschotten en wandkasten.
Let op de geweldige leefruimte met tegen de wand een betonplaat op bakstenen muurtjes die fungeert als zitbank met rieten rugleuning en als open haard met metalen rookkap. Duurzame parket- en natuurstenen vloeren. De meeste originele kasten in triplex, zoals bibliotheekkast, kleerkasten en kasten van het sanitaire blok zijn origineel bewaard. Intact geconserveerd zijn ook de typische Van Der Meeren schoorstenen: een gevel flankerende, dubbele betonbuis die op grondhoogte is volgegoten en via een horizontale verbinding is aangesloten op het rookkanaal.Verder nog een aangenaam terras van kiezelbeton met terrastafel en twee zitjes in beton.
Dit is een prachtige woning uitgevoerd in een top innovatieve vormgeving. Esthetisch af, uiterst doordacht met vele opbergmodaliteiten en gebaseerd op een originele concentrische planopbouw. De woonbeleving is zalig met overal licht, zicht en natuur. Materialen en afwerking zijn premium degelijk en vele originele interieurelementen zijn nog steeds ‘sixties original’ wat op zich al een fortuin waard is. Harmonieus ingebed in het groen in alle rust. En toch vlakbij de noodzakelijke voorzieningen.

Vastgoed ID99
Vraagprijs€ 575.000
WoningtypeVilla
Woonopp.191 m²
Perceelopp.1.626 m²
Bouwjaar1965
Slaapkamers4
Badkamers1
Garages -
Douchekamers -

Kadastraal Inkomen€ 2.099
EPC883 kWh/m²
Unieke code99
OverstromingsgebiedNiet gelegen in gevoelig gebied
Stedenbouwkundige vergunning Ja
Verkavelingsvergunning Nee
Stedenbouwkundige bestemming Woongebied
Voorkooprecht Nee
Dagvaarding Nee
Rechterlijke beslissing Nee

Contacteer ArchitectenWoning