Dromen van een tweede verblijf 2 Min leestijdLuxevastgoed

Wie droomt niet van een tweede verblijf. Onbeperkte heerlijke relaxvakanties, een toevluchtsoord in moeilijke tijden, een cocon waar u en alle familieleden en vrienden gezellig onbezorgd kunnen samenzijn. En alsof dat nog niet voldoende overtuigend is, zijn er ook financiële voordelen verbonden aan het hebben van een tweede verblijf.

40% belastingaftrek


Bij de belastingheffing geniet een tweede verblijf automatisch een aftrek van 40%. Die dient om de kosten voor onderhoud en herstellingen van het tweede verblijf te dekken.


Belastingvoordeel


Ook voor de aankoop of bouw van een tweede verblijf geniet u een belastingvoordeel. Het is wel lager bij de aankoop of bouw van een tweede verblijf dan bij die van een eerste woning. Dat komt omdat er gewerkt wordt met het stelsel van langetermijnsparen.


Lenen voor tweede verblijf


U kan zowel lenen voor een eerste woning als voor een tweede verblijf. Als u nog een hypotheek heeft lopen op uw eerste woning, kan u die opnieuw aanwenden voor het tweede verblijf. U kan hiervoor ook een groepsverzekering aanspreken. Een deel van het hiermee gespaarde geld kan u dan gebruiken voor de aankoop van het tweede verblijf. Maar u dient er dan wel rekening mee te houden dat uw pensioen later wel lager zal liggen.


Verkoopvoordeel


Wanneer u uw tweede verblijf heeft afbetaald, beschikt u over een mooi extra vermogen. U kan er voor kiezen om uw tweede verblijf vervolgens door te verkopen en zo een goede meerwaarde te creëren. Of u kan uw tweede verblijf aanwenden om uw kinderen financieel voordeel te bieden.


Alleen wanneer u uw aangekochte tweede verblijf in België verkoopt binnen de 5 jaar, dient u een meerwaardebelasting te betalen. U betaalt dan 16,6% op de gerealiseerde meerwaarde. Die meerwaarde is het verschil tussen verkoopprijs en aankoopprijs. Maar hierbij mag de aankoopprijs verhoogd worden met 25% voor de aankoopkosten, en met 5% voor elk verlopen jaar tussen de aankoop en de verkoop. Daarboven mogen ook uitgevoerde werken door een geregistreerde aannemer bij de aankoopprijs geteld.


Wanneer u uw tweede verblijf in het buitenland verkoopt, dan dient u enkel meerwaardebelasting te betalen in het desbetreffende land en dus niet in België.


Slimme investering


Een tweede verblijf biedt zekerheid en is een duurzame investering in onzekere crisistijden. Ook als u uw tweede verblijf niet verkoopt, maar verhuurt, kan uw tweede verblijf u van extra inkomsten verzekeren.


Goedkope vakantie


Uw tweede verblijf kan u natuurlijk aanwenden om heerlijk relaxend op vakantie te gaan in een voor u gekende omgeving. Door het uitsparen van hotel- of huurkosten bent u zonder zorgen en goedkoop op vakantie. Onhygiënische hotelkamers en veel te kleine vakantiehuisjes zijn zo voorgoed verleden tijd. Bovendien kunt u uw tweede verblijf helemaal inrichten volgens uw eigen smaak en met uw persoonlijke spullen. Een tweede verblijf als synoniem voor puur genieten. 


Lees meer over de aandachtspunten bij een tweede verblijf, en de aangifte van uw tweede verblijf, en ontdek waarom een tweede verblijf een interessante investering is. 


 

tweede-verblijf.jpg