Wonen in een literair kunstwerk 4 Temps min de lire—Luxevastgoed
Vastgoedgroep dewaele heeft met Van der Build een nieuwe bedrijfstak opgericht om uitzonderlijke projecten te realiseren. Ze willen zich zo richten tot de markt van exclusief luxevastgoed. Elk project krijgt zijn eigen aanpak, en een eigen website waarop het verhaal van het huis wordt verteld met woord en beeld. Het eerste prestigieuze project “Het Denkbare Huis” kan u bekijken op de site www.vanderbuild.be/nl/het-denkbare-hui
De architecturale meerwaarde van een huis als kunstwerk
Het project“Het Denkbare Huis” is van de hand van architect Koen Deprez. Het gaat om een excentriek appartement dat volledig is uitgewerkt naar het bijzondere literaire werk “De God Denkbaar, Denkbaar De God” van Willem Frederik Hermans.
Het appartement van 400m2 is gebouwd in 2005, heeft royale kamers, biedt een oase aan licht, beschikt over een ruim terras, en is met de meest hoogwaardige materialen afgewerkt. Het appartement ligt op de derde verdieping van een nieuwbouwproject, en is gelegen op wandelafstand van het centrum van Izegem. Met de centrale lift kan u eenvoudig naar de centrale gang van het appartement, en naar de ondergrondse garage.
Voor dit project creëerde de architect Koen Deprez een fantasiewereld met fascinerende spiegelingen. Wat het extra bijzonder maakt, is dat het boek eigenlijk geen echt verhaal heeft, maar bestaat uit verschillende passages die los staan van elkaar maar wel aan elkaar gelinkt kunnen worden. In het boek kan je gelijk waar beginnen lezen en gelijk waar terug stoppen. Dat gevoel wordt doorgetrokken naar de sfeer in het appartement, waarbij elke kamer een eigen verhaal krijgt, met extra aandacht aan de overgangen van de kamers.
Elke kamer is een nieuwe ontdekking
Goud, messing, en bladgoud worden afwisselend in het appartement gebruikt. Ze staan symbool voor de strijd om echt goud uit het boek. Architect Koen Deprez: “ Elke ruimte bevat toevoegingen zodat het literaire aanwezig is. Zo kregen alle kamers een eigen naam die naar het boek refereert, niet aan hun functie.”
De verwijzingen naar het boek zitten tot in de details, zoals in de afwerking met de koperen plinten en in de kleine tekentjes op de deurklinken. Deze verwijzen naar Denkbaar die in het boek een stukje van een varen afkraakt, en de kop van de stengel gebuikt als stempel om de wereld te tatoeëren. Wie in het huis de deuren opent of sluit, krijgt hiervan een tijdelijke afdruk in zijn duim.
In de woonkamer die de naam “De Ballroom” kreeg, staat een ronde tafel met zwaard met de code DGDDDG in gekerfd. Een rechtstreekse verwijzing naar de beginletters van het begin van het boek. Het geheel verwijst naar koning Arthur en zijn ridders, en naar de vraag rond hun bestaan.
In het bureau die de naam “Parijs bij Nacht” kreeg, zorgt een lamp in de vorm van een wereldbol maar met een afdruk van een plattegrond van Parijs voor een schitterend licht.
De master bedroom is een replica van de slaapkamer uit de slotscène van de film “A Space Odyssey” van regisseur Kubrick, en heet het “Godshotel”. De twee kleinere slaapkamers kregen de naam “Gilgamesh” en “Baron von Munchhausen”.
In de eerste badkamer die “Prudence” heet, kan u vanuit bad kijken naar tv door de reflectie in het badwater. De tweede badkamer kreeg de naam “Het leger rukt op”, en de rode ledlampjes zorgen er voor dat het witte marmer rood kleurt. Het toilet kreeg de naam “Cabinet de réflexion”.
De gang werd gedoopt tot de “Gang der Analogieën” en zorgt voor de opsplitsing in leefruimtes en slaapkamers. Via de zomerse kamer “Antichambre” stapt u uit het boek en naar het terras. Er staat een imposante witte kanten kast uit kunststof.
Architect Koen Deprez heeft reeds heel wat excentrieke projecten op zijn palmares staan. Zijn tekeningen, schilderijen, en maquettes zijn geregeld te bewonderen op diverse tentoonstellingen waaronder dit najaar in New York. Intussen liet het concept van literaire ruimtes de architect niet meer los. Zo werkte hij ook al in omgekeerde versie, en schreef hij intussen ook al een boek over een bepaald interieur.
